Sport Mee organiseert scholing
speciaal voor sport trainers & vrijwilligers!

Sport Mee vindt net als jullie sporten belangrijk. Sport en bewegen is leuk en gezond.
Ook voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Om ook deze doelgroep aan het sporten te krijgen
wordt soms alleen net wat meer gevraagd van sport trainers- en vrijwilligers!

Daarom organiseert Sport Mee 3 gratis scholingen, speciaal voor trainers & vrijwilligers van verenigingen en sportclubs!
Tijdens deze scholingsavonden leer je meer over sporten met een beperking en wat jou vereniging of club kan doen om
ook sporten voor deze groep mogelijk te maken! Sport Mee biedt de volgende workshops aan:

 

Gratis workshop:

Aangepast sporten, hoe doe je dat?

Sporten en bewegen mogelijk maken voor iedereen, met of zonder beperking. Samen willen wij er voor zorgen dat de sportparticipatie verhoogt. Door een juiste match van vraag en aanbod, meer bekendheid van het (lokale) sportaanbod, een open houding van goede trainers en professionals kunnen we de openclub gedachte verspreiden. Waarmee willen we bijdragen aan een toename van sportplezier en een leven lang sporten.

Wil jij weten welke sportmogelijkheden er zijn voor mensen met een beperking? Hoe ontwikkelen we passend sport- en beweegaanbod en welke goede voorbeelden zijn er? Sport is gezond, fantastisch om te doen en brengt veel plezier en ontspanning. Het is daarom ook geweldig dat er in ons land zoveel mensen aan sport doen. De sportparticipatie van mensen met een beperking blijft echter achter. Na afloop van deze introductie heb je inzicht in de doelgroep en door filmpjes en goede voorbeelden weet je hoe je kan starten om passend sport- en beweegaanbod op te zetten voor mensen met een beperking.

In deze workshop leer je welke activiteiten nodig zijn om een positieve bijdrage te leveren aan het sportplezier en de sportparticipatie van mensen met een beperking in Nederland te verhogen.

Wanneer:
Maandag 20 december 2021
19:00 – 22:00 uur

Meld je hier aan :
https://sportopleidingen.nl/inschrijfformulier?id=648&session=1315&closed=true

Meer informatie: Opleiding – Sportopleidingen

 

Gratis workshop:

Sporters met gedragsproblematiek

Je hebt het ongetwijfeld al eens meegemaakt: een sporter misdraagt zich tijdens training of wedstrijd zó dat andere sporters in jouw team balen, minder plezier beleven en misschien zelfs overwegen te stoppen. Dat zijn kritische momenten: wat kan jij doen om ervoor te zorgen dat iedereen plezier beleeft in jouw team? Die vraag wordt beantwoord tijdens de scholing ‘Sporters met gedragsproblematiek’.

Tijdens deze scholing

  • Leer je hoe je gedragingen die voortkomen uit gedragsstoornissen kunt herkennen en begrijpen;
  • Ontdek je hoe je effectief om kan gaan met ongewenst gedrag;
  • Ga je aan de slag met je eigen gedrag als trainer en welke invloed jouw communicatie en training heeft op sporters met gedragsproblematiek;
  • Leer je hoe je een sociaal veilig, positief en stimulerend sportklimaat kan creëren.

De scholing ‘Sporters met gedragsproblematiek’ bestaat uit een voorbereidende online module en een bijeenkomst. Door deze voorbereidende online module krijg je inzicht in wat ongewenst gedrag is en wat je kan doen om sporters op een plezierige manier te laten sporten. Ook kan je hier je vragen kwijt die je graag beantwoord ziet tijdens de bijeenkomst.

De eerste bijeenkomst begint met een brainstorm. Vervolgens komen een tweetal methodes aan bod die je helpen om te gaan met ongewenst gedrag. Dan komen faalangst, ADHD en ASS aan bod: Hoe om te gaan met kinderen die hier last van hebben?

De tweede bijeenkomst draait om het voorkomen van ongewenst gedrag. Tijdens deze bijeenkomst ontwerp je samen met medecursisten een trainingsplan met allerlei ingrediënten om je sporters te ‘verleiden’ om gewenst gedrag te vertonen. Tot slot hebben we aandacht voor feedback: met behulp van enkele korte praktijkscènes word je vaardiger in het geven van opbouwende feedback. Je ontvangt een achttal ‘keycards’: handzame lijstjes met tips om ongewenst gedrag te voorkomen of om te zetten in gewenst gedrag.

Dit is een scholing waarbij je veel handvatten krijgt voor zelfreflectie en je je eigen gedrag ten opzichte van je sporters onder de loep neemt. Je leert om jouw communicatie en training aan te passen aan de sporter met gedragsproblematiek en zodoende een veilige en gestructureerde sportomgeving te creëren en hoe je conflicten kan voorkomen. Zo houd je als coach plezier in het coachen en dat draag je over op je sporters.

Wanneer:
22 november 2021 en 13 december 2021 van 19.00-22.00 uur.

Meld je hier aan:
https://sportopleidingen.nl/inschrijfformulier?id=378&session=1329&closed=true

Meer informatie: Opleiding – Sportopleidingen

 

Gratis workshop:

Sporters met een verstandelijke beperking

Sporters met een verstandelijke beperking vragen niet om een speciale-, maar wel om een aangepaste benadering. Als trainer-coach is het je taak om voor al je pupillen – met of zonder beperking – een veilig sportklimaat te creëren. Het geeft enorm veel voldoening als je je kunt verplaatsen in de belevingswereld van sporters met een verstandelijk handicap en daar op een passende manier mee om weet te gaan.

Tijdens deze scholing

  • Krijg je inzicht in de kenmerken en belevingswereld van mensen met een verstandelijke beperking;
  • Kan je de visie verwoorden op sporters met een verstandelijke beperking;
  • Leer je je in te leven in de doelgroep en hoe je deze sporters kan begeleiden;
  • Leer je hoe je trainingen of lessen kan afstemmen op sporters met een verstandelijke beperking;
  • Geven wij je informatie over de wedstrijdmogelijkheden voor sporters met een verstandelijke beperking.

De scholing duurt één dagdeel. Nadat de vragen en verwachtingen van de cursisten zijn geïnventariseerd, leer je wat een verstandelijke handicap is, wat het begrip ‘totale communicatie’ inhoudt en wat beïnvloedingsfactoren zijn voor sporters met een verstandelijke beperking. Ook krijg je handvatten hoe je sporters met een verstandelijke handicap aanwijzingen kunt geven.

Voorafgaand aan de bijscholing krijg je een reader en een praktijkopdracht om te oefenen opgestuurd.

Deze (bij)scholing leert je hoe je als sportleider op de juiste manier kan communiceren, zaken kunt concretiseren en – daar waar nodig en mogelijk – structuur kunt bieden aan sporters met een verstandelijke handicap.

Wanneer:
30-11-2021 van 19.00-22.00 uur.

Meld je aan via:
https://sportopleidingen.nl/inschrijfformulier?id=356&session=1319&closed=true

Meer informatie: Opleiding – Sportopleidingen